Zece zile până la intrarea în vigoare a legii antifumat. Nu se va mai putea fuma în mașina de serviciu și în taxi

Fumătorii vor avea viaţă grea după 16 martie, când intră în vigoare noua lege antifumat. Cei care vor să aprindă o ţigară trebuie să fie foarte atenţi unde fac asta, altfel riscă amenzi usturătoare. Nu vor mai avea voie să fumeze în baruri, restaurante, hoteluri, în apropierea locurilor de joacă pentru copii şi nici măcar în maşina de serviciu. Legea prevede restricţii şi pentru ţigările electronice.

Administratorii hotelurilor şi pensiunilor se pregătesc pentru intrarea în vigoare, pe 16 martie, a legii care interzice fumatul în toate spaţiile închise.

Ne-am pregătit în întâmpinarea clienţilor cu amenajarea a două, trei camere, special pentru fumători, iar în celelalte camere am pus astfel de stickere. (...) Avem şi clienţi supăraţi, bineînţeles, care vor să fumeze numai în cameră ori în recepţie”, spune Teodor Florescu, recepționer.

Fumatul va fi interzis inclusiv pe terasa hotelului sau în balcoane. Aerul din cluburi, baruri şi restaurante ar trebui să fie şi el mai curat. În plus, ţigările nu vor mai putea fi aprinse nici măcar la terase sau în grădinile de vară, ceea ce îi nemulţumeşte vizibil pe unii dintre clienţi:

„Adică pe aleea asta nu pot să fumez? Pe aleea, da, dar... Păi, uite, sunt doi centimetri. Mă duc şi fumez mai încolo.

Puteau să facă două spaţii total închise, separate. Voiam să mă afum, mă afumam. Adică... Cum cei nefumători au drepturi, eu fumez pe plămânii mei, nu fumez pe plămânii nimănui”.

Afectaţi de noile restricţii sunt şi cei care circulă cu maşina de serviciu. Aceasta va fi considerată loc de muncă. Nici taximetriştii nu mai au voie să îşi lase clienţii să aprindă o ţigară.

„Nu le dăm voie, fiindcă dacă sunt nefumător, nici ei nu fumează. (Reporter: Vi se pare bună legea asta?) Foarte bună”, spune un taximetrist.

Noua lege interzice fumatul şi în parcuri, însă doar acolo unde există spaţii de joacă pentru copii, special amenajate.

„N-am nimic împotrivă, deşi sunt fumătoare, asta este”, spune o mamă.

Vezi toata stirea aici: Digi24